Nyheter

Kortspel tas bort efter skarp kritik om sexism

En expansionsgåva av spelet "Den som skrattar förlorar" med grova och olämpliga skämt, skapade starka känslor och kritik i sociala medier.

”Den som skrattar förlorar” är ett sällskapsspel innehållande spelkort med meningar som ”Hur vet man att ens fru har dött? – Sexet är likadant men diskhögen blir bara större och större”.
Spelet uppmärksammades och kritiserades av flera stora konton på Instagram tidigare i veckan. Youtubekomikerna bakom spelet meddelade i ett inlägg på Instagram att spelet dras tillbaka, rapporterade Aftonbladet den 6 januari.

I början av veckan uppmärksammade flera stora Instagramkonton, drivna av bland andra Henrik Wahlström och Fanny Widman innehållet i spelet ”Den som skrattar förlorar”, som gick att köpa på flera kända kedjor.
På spelets förpackning står det att dess innehåll är extra fräcka kort. Upplägget är att läsa upp en frågeställning eller ett påstående och försöka få de andra deltagarna att skratta. Tittar man närmare på dessa hittar man kort med meningar som;
”De bästa kvinnorna går att jämföra med ett bra vin…22 år gamla och inlåsta i källaren”.
Men även kort med grova ord följt av påståenden.
Kritiken mot spelet växte snabbt på Instagram och i andra sociala medier, med åsikten om att det är ett sexistiskt spel.

”Vi har full förståelse för att dessa inlägg skapat starka känslor och skulle vilja bemöta den kritik som nu uppstått” skriver youtubegruppen i ett inlägg på Instagram.

Via Instagramkontot densomskrattarforlorar meddelade youtubegruppen att de tagit till sig av kritiken i sociala medier och beslutat sig för att dra tillbaka spelet. I inlägget skriver de bland annat att poängen med spelet är att anspela på saker man inte ”får” säga eller som är tråkiga.
”Trots våra intentioner blev det i det här fallet fel och då ser vi till att göra om och göra rätt” skriver de i inlägget.

Cassandra Solback

%d bloggare gillar detta: