Nyheter

Magdalena Andersson – första kvinnan som Sveriges statsminister!

Sverige började onsdagen med att skriva politisk historia genom att rösta fram sin första kvinnliga statsminister! Under eftermiddagen begärde hon att entledigas.
Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

– Sverige är ett ojämställt land, sa Magdalena Andersson, på förmiddagens presskonferens, efter att ha blivit vald att bli den första kvinnan i Sverige att inneha statsministerposten.
Det tog 145 år och 33 företrädare innan Sverige fick en kvinna som statsminister.

Klockan 10:03 onsdagen den 24 november 2021 skrev Sverige historia då riksdagen röstade igenom en kvinna som statsminister, nämligen tidigare finansministern Magdalena Andersson.
    Ämbetet som Sveriges statsminister inrättades 1876 och som statsminister tillträdde Louis Gerard De Geer – efter honom har posten tillträtts 43 gånger av totalt 33 personer, samtliga av dessa har varit män.
I år är det 100 år sedan både män och kvinnor fick rösta i riksdagsvalet. 1921 var även året då de fem första kvinnorna röstades in i Sveriges riksdag som riksdagsledamöter. 1947 blev Karin Kock den första kvinnan att bli minister i Sverige.
    Miljöpartiet har som regel att ha en man och en kvinna som språkrör. 1985 blev Karin Söder tillförordnad partiledare för Centerpartiet, 1993 blev Gudrun Schyman den första kvinnan som partiledare för Vänsterpartiet, Maria Leissner blev partiledare för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) 1995, 2015 blev Ebba Busch den första kvinnan som partiledare för Kristdemokraterna – samma år blev Anna Kindberg Batra den första kvinnan att leda Moderaterna och den första kvinnan att leda Socialdemokraterna blev Mona Sahlin 2007. Ingen gång förrän idag, har en kvinna valts till Sveriges statsminister.

1921 var första gången då både män och kvinnor fick rösta – 100 år senare är Sveriges statsminister en kvinna!

Socialdemokraterna har haft statsministerposten 18 gånger och har haft nio statsministrar mellan 1921–2021, där samtliga varit män. Idag, 100 år efter partiets första statsminister Hjalmar Branting, valdes den tionde – och Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson. Hon tolererades av riksdagen med voteringsresultatet: Ja: 117, Nej: 174, Avstår: 57, Frånvarande: 1.
Magdalena Andersson har varit riksdagsledamot sedan 2014 och har fram till nu varit finansminister, vilket hon var den första socialdemokratiske kvinnan att vara.

– Stämningen var högtidlig, lite nervöst hela vägen fram till igår kväll egentligen då vi fick besked från V, säger Sultan Kayhan till tidningen Rösten tidigare i eftermiddags.

Riksdagsledamoten Sultan Kayhan (S) har suttit i riksdagen sedan 2017 och hyllade det historiska ögonblicket med en bild på henne och Magdalena Andersson på Instagram.
Sultan visste, när hon och hennes kollegor kom in i kammaren imorse att Magdalena skulle bli vald – förutsatt att alla skulle vara på plats och trycka så som det var tänkt.
– Demokratin hänger på en skör tråd ibland. Jag är samtidigt förvånad över vissa partiers val att i detta avgörande historiska ögonblick välja att stå på fel sida av historien. Jag visste hela tiden att det skulle gå. Vem är bättre lämpad än Magda?
Alla ser hur kompetent, smart och skarp hon är i debatter. Jag ser henne också i andra sammanhang. Mötte henne faktiskt på Hemköp i fredags. Hon var där med en matkorg i handen och skulle handla sin middag som alla andra.

Sultan beskriver Sveriges första kvinnliga statsminister som jordnära, trygg, någon som ser en och som fyller hela rummet med sin närvaro.
– Det finns en del som försöker dämpa betydelsen av den första kvinnliga statsministern, men som kvinna i en mansdominerad tillvaro så känns det väldigt viktigt för mig. Normen för en politisk ledare är fortfarande en man, det är dags att ändra.
– Det känns overkligt bra att få rösta fram vår första kvinnliga statsminister. Efter 100 år med demokrati och 33 män på posten var det verkligen dags att välja Magdalena som har tyngre erfarenhet än fler av sina företrädare, avslutar Sultan Kayhan.

Miljöpartiet hoppar av regeringen!

Denna så kallade superonsdag slutade inte att leverera stora händelser utan högerbudgeten röstades igenom och Miljöpartiet valde då att hoppa av Magdalena Anderssons regeringsunderlag. MP röstade för Sveriges första kvinnliga statsminister i förmiddags, men backar efter budgetomröstningen.
Magdalena Andersson har begärt talmannen om att entledigas och i ett pressmeddelande från riksdagen klockan 17:34 står det att talman Andreas Norlén har godkänt Magdalena Anderssons begäran om entledigande från befattningen som statsminister.
Talmannen kommer under torsdag eftermiddag att återkomma med besked om den fortsatta processen och skall innan dess diskutera situationen med partiledarna i riksdagen.

Cassandra Solback%d bloggare gillar detta: