Ledare

Allt annat än Girl-Power att gå emot Powerkvinnor!

Vem och vad tjänar egentligen på att kvinnor går emot kvinnor? Vart ligger den egentliga rädslan och varför är kvinnor fortfarande inte jämställda männen?

Kvinnor ställs mot kvinnor för att göra narr av ny svensk Tv-serie med fokus att lyfta ett gäng framgångsrika kvinnor – något som haft dominoeffekt i sociala medier!

Viaplays Svenska Powerkvinnor med Camilla Läckberg, Laila Bagge, Keyyo Petrushina, Antonija Mandir och Mouna Esmaeilzadeh är ett program där kvinnor lyfts och hyllas för karriär och framgång – istället för att, annars allt som oftast, skildras som objekt och partner till en man. Att detta skulle sticka i ögonen på folk anade nog samtliga powerkvinnor, men även alla vi andra – långt före programmets första avsnitt ens börjat sändas! Men att patriarkatet, snabbare än blixten, skulle få kvinnor att ställa kvinnor mot kvinnor, var jag inte beredd på – det hela är sjukt sorgligt, rent ut sagt.

Är kvinnor bara powerkvinnor om de innehar kvinnodominerade yrken eller är lågutbildade?

Dagen innan programmet haft premiär lade Proletären ut en bild på Instagram där programmets pressbild var överstruken med ett rött kryss. I samma bild fanns istället en bild med ett gäng hopklippta kvinnor från olika kvinnodominerande löntagaryrken – överstruken med en grön bock.
    Deckardrottning, programledare och manager, komiker, youtuber, läkare och hjärnforskare ställs mot sjuksköterskor, förskolelärare, städare och diskare. Med risk för att skapa girl-power i Tv så sprider nu kvinna efter kvinna, med ett glatt patriarkat bakom sig, bilden som visar vilka kvinnor som är godkända som powerkvinnor och vilka som inte är det – i sociala medier. När har någonsin männen i Svenska Truckers ställts mot männen i Million Dollar Listing? Det har aldrig hänt och det hade varit helt ologiskt om det skulle ha hänt, varför? Jo, för att män är inte förtryckta i ett patriarkalt samhälle – det är kvinnor som är det!
Camilla Läckberg har kommenterat ett flertal Instagram-inlägg – skrivna av såväl toppolitiker som socialister, där hon ifrågasatt trådskaparnas nedvärderande syn på kvinnorna i Tv-programmet.

Tänk vad starka vi skulle vara om alla kvinnor, oavsett yrkesgrupp gick ihop!

Jag tycker att detta är ytterligare ett tydligt bevis på att organiseringen på svensk arbetsmarknad inte hängt med i tiden, utan står kvar på perrongen år 1920 – innan både män och kvinnor oavsett inkomst hade rösträtt och då man antingen var fattig arbetare eller rik tjänsteman. På riksmötets öppnande igår firade man 100 år av allmän och lika rösträtt – något som skedde i en tid då arbetarmän gick emot rika tjänstemän medan rika hemmafruar och fattiga arbetarkvinnor tillsammans kämpade för att få igenom kvinnlig rösträtt och rätten att organisera sig fackligt. Tack vare att tobaksarbetaren Alina Jägerstedt var på plats den dagen, då arbetarna skulle bilda ett eget parti, i hopp om att försöka få till ett jämlikt samhälle – så fick även kvinnor organisera sig i det nybildade politiska partiet. Men för att få igenom frågor, avgörande för både dåtidens och framtidens kvinnor så var kvinnorna tvungna att bilda ett eget politiskt förbund.
    Tänk om vi såhär mitt i 100-årsfirandet skulle komma ihåg detta och inse att idag lever vi i en tid då en städare och en hjärnforskare inte behöver ställas mot varandra – men patriarkatet och det ojämlika samhället har allt att tjäna på om vi gör det.

Cassandra Solback



%d bloggare gillar detta: