Krönika

Vi tar in nyheter och oroas över det som sker i Afghanistan?

Män förtrycker och styr runtom i världen – vad tänker vi egentligen göra åt det? Finns det någon plan för jämställdheten?

Ett jävla mördande är det, men det är även ett äckligt förtryck av kvinnor. Men kan vi lära oss något av det som nu sker och orkar vi med att tänka på hur det är för kvinnor i världen?

Det är män som förtrycker och det sker inte bara i Afghanistan. Det sker i mängder av länder att kvinnor inte får arbeta utanför hemmet, inte köra bil eller röra sig fritt. De gifts bort, stympas och lever underordnat. Det för att män bestämt att det ska vara så. Med hjälp av religion eller annan dumhet.
Under OS protesterade det norska damlandslaget mot att de måste klä sig i utmanande bikini under spelet. Detta för att män bestämt att det ska vara så. På så många ställen i världen får inte kvinnor bestämma över sina kroppar. I USA kommer rätten till abort att åter prövas av Högsta domstolen. Kvinnor utgör 70 procent av världens fattigaste och äger bara 1 procent av jordens tillgångar.

Fy fan så de är där ute i världen, tur att vi bor i ett jämställt land!

Är det jämställt? Kvinnor tjänar endast 90 procent av det män tjänar och kvinnor får under 70 procent av männens pension. Vem har bestämt att flick-kläder ska vara utmanande och flera nummer mindre än pojkars?  Är det en slump att det är kvinnor som arbetar deltid? Jo, det är gradskillnader i helvetet. Men vem bestämmer utvecklingen som nu är – där män äger och det är arbetarklassens kvinnor som ska serva de som har, med underbetalda skitjobb?
Vi har en utveckling där det mer maskulina blir viktigare med hårda tag och tuffa straff. Kraven på kvinnlighet kräver alltmer manipulation med kroppen för att uppfylla idealen. Ja, det är helt fruktansvärt oacceptabelt det som sker i Afghanistan, men en smula trångsynt är det allt att vi inte kan komma till rätta med den skit som lever kvar här och som nu åter växer. Ungefär var fjärde ensamstående mamma i Sverige idag lever i relativ fattigdom. Lönegapet är enormt och i toppen är det oftast män.

Vi har ett ekonomiskt system som med automatik ger fördelar till dem som har mest och det är män.

Män äger 2,5 gånger mer av landets yta och betydligt mer av den samlade förmögenheten (i och med borttagandet av förmögenhetsskatten så finns ingen aktuell statistik). Allt enligt högerns logik att slipper man se eländet så finns det inte, i alla fall inte i folks medvetande eller stör den politiska ordningen. Ärligt, vi står och stampar och på flera områden så försämras jämställdheten. Jämlika förutsättningar är en förutsättning för jämställdhet då det kapitalistiska systemet obönhörligen skapar orättvisor.
Det är män som tjänar på orättvisor, som leder till underordning, klass och så mycket försämrade förutsättningar. Vi pratar valfrihet, men låter livschanser försvinna.

Låt oss se på frågan lite större än endast förbanna de män som förtrycker där, låt oss vara ärliga med att det Sverige så många nu säger sig älska och hylla, utvecklades till ett välfärdssamhälle när kvinnorna fick möjligheter att rösta, bestämma över sina liv och svensk utveckling. Själv har jag dåliga vibbar när den internationella kapitalismen, styrd av män, sätter alltmer av samhällets regler – och en smula olust kan jag känna när alltmer av maskulin trångsynthet blir samhällsnorm. Men som i Afghanistan är det ju inte, men vad menar vi då med att Sverige är jämställt? Kanske för att det är män som bestämt att det är så.

K-G Wanngård

%d bloggare gillar detta: