Debatt

Att påstå att allt är invandringens fel är usel högerpopulism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Det är klart att invandring och kulturkrockar skapar problem. Det är närmast löjligt att försöka göra sken av något annat.
Visst borde vi haft mer debatt om homogenitetens betydelse för skattekvot, välfärd och demokrati. Men det är ju ”hål i huvudet” att inte koppla ihop det som nu sker med 40 år av växande klassklyftor, förnedring och samhällets nedmontering. 

Att generalisera och lägga skuld på alla dem som sliter för familj och samhälle i sitt nya hemland är rasistiskt och görs i syfte att vinna politisk makt genom rädsla och förakt.
Samma partier som nu hetsar och bygger förakt driver på för en politik som gynnar rika, kränker sjuka och utsatta. Inte ens städa ska de behöva då vi tar pengar avsedda för barn, sjuka och pensioner till välbärgades städning och skjorttvätt.

En ”huvudet under armen”-politik för att sedan upprörs det över att orättvisorna skapar utanförskap och brottslighet

Kanske är det inte så konstigt att det saknas resurser och välfärden försämras när vi minskar samhällsansvar och betalat svindyr service för dem som har bäst ekonomi. Landsbygden utarmas och den sociala distanseringen i våra storstäder är nu enorm. Vi har sålt och privatiserat det gemensamma och berikat ett fåtal.
Visst är det åt helvete med män ifrån andra kulturer som kommer dragandes med hedersförtryck, kvinnoförnedring och religiös fundamentalism. Oacceptabelt! Självklart gäller svenska lagar i Sverige och hit ska de som gillar Sverige och visar respekt komma. Ärligt, vi i Sverige har gjort upp med den värsta kvinnoförnedringen och religionens förtryck. Det ska inte tillbaka! Men hur kan en alltmer extrem höger ses som en lösning då det är högerpolitik som avreglerat samhället, har ett pari för religiös verklighetsflykt, öppnat upp gränser utan bevakning och gynnar kriminalitet. Den politiken är ju motorn i de ökande samhällsproblemen.
Byggbranschens företrädare som säger att de har kriminalitet på ALLA byggen och då är byggbranschen bara en av många utsatta branscher. Den svenska modellen är nu endast något som används för att köra över lönearbetare och deras organisationer. Vi har över 100 000 importerade lönedumpare som är här i syfte att begränsa fackets möjligheter till inflytande och rimliga villkor. Grovt kriminella tjänar pengar på människohandel och detta blandas upp med företagandet till oigenkännlighet. Viljan att rensa upp detta ifrån högerpartierna är typ noll.

Det är högerpolitik som driver segregationen, utanförskap och brottslighet. Hur löser vi detta med mer extrem högerpolitik?

Ingenstans eller någonsin har det fungerat, men här utmålas det som lösningen.
Knegare som tror att kapitalismen och förtryckarnas politiker ska lösa något åt dem. Ledsamt, obildat och uselt!
Det borde inte vara något problem för vänstern att möta detta förljugna högerdravel. Det är facket som kräver svenska regler i Sverige, det är facket som tar strid för sund konkurrens och svensk modell. Det är ju dagens S/MP-regering som satsar på polisen, effektivt arbetar med internationell samverkan och vill komma åt orsaker och ekonomi som driver på brottslighet.

Sluta vara så fega, ta debatten och visa vad vi kan och måste göra tillsammans. Det kan inte vara omöjligt att idag förstå det alla rimligen måste se med minsta samhällsanalys. Snälla, se dig om i världen och tänk! Lösningen är knappast mer kapitalistisk rovdriften och orättvisor. Eller, vad tror du?
Det är inte vår idé det är fel på och det är idé att prata om vad vi vill och måste. Invandring har skapat problem, men problemen hade varit så oändligt mycket större om vi inte fått hjälp att bygga Välfärdssverige. Tillsammans så ska vi möta nya utmaningar för samhället och klimat, men det kräver att vi för en anständig politik och håller ihop.

K-G Wanngård
Föreläsare Välfärdsfrågor

%d bloggare gillar detta: