Nyheter

En vecka som Sekos första kvinnliga förbundsordförande

Ny som förbundsordförande i en digital tillvaro, med ett politiskt beslut som påverkar hundratals Seko-medlemmar!

En vecka har gått sedan fackförbundet Seko skrev historia genom att rösta fram sin första kvinnliga ordförande. Tidigare vice ordförande Gabriella Lavecchia tog över förbundsklubban efter 50 år av manligt styre!
– Jag vill att vi skall bli mer medlemsnära, ännu synligare och starkare under åren som kommer, säger Gabriella Lavecchia till tidningen Rösten.

Stolt, ödmjuk och omtumlande var ord Gabriella Lavecchia använde efter att ha blivit vald till historiens första kvinnliga förbundsordförande för LO:s femte största förbund med över 100 000 medlemmar och 6000 förtroendevalda – nämligen Service och kommunikationsfacket Seko. Ett ungt fackförbund som bildades 1970 och som då hette Statsanställdas förbund SF, fram till 1995 då namnet ändrades till Seko – Facket för Service och Kommunikation och förbundet gick samman med Sjöfolksförbundet. Anledningen till namnbytet var avregleringen av statens bolag och att många medlemmar gick från statligt anställda till anställda av vinstdrivande, privata bolag. 2013 ändrades det till förbundets nuvarande namn.

Sekos kongress inleddes med Kaliffa som uppträdde i kongresstudion där endast representanter från förbundsstyrelsen och presidiet fanns på plats, följt av en videohälsning från statsminister Stefan Löfven. Kongressen, med parollen ”Utan Sekos medlemmar stannar Sverige”, är uppdelad i två delar där kongressombuden deltar digitalt i den första delen med en förhoppning på att kunna ses fysiskt i den andra delen i oktober.

Ny som förbundsordförande under en pandemi

Med digitala applåder, framför en kamera tog Gabriella över rodret för förbundets nio branscher inom Civil, Energi, Försvar, Post, Sjöfolk, Tele, Trafik, Vård, Väg och ban. Starten som ny ordförande blir något annorlunda, jämfört med tidigare ordföringar på grund av pandemin, men efter 30 års tid i förbundet är hon långt ifrån okänd bland medlemmarna.
– Nu är det full fart med det vardagliga. Fantastiskt roligt är det, och den skjuts man får av att kongressa tillsammans kan jag nog leva länge på.

Under sin första vecka i förbundstoppen har hon bland annat engagerat sig i MTR och den grönblå majoriteten i region Stockholm som fattat beslut om att ta bort tågvärdarna på pendeln. Något som berör flera hundra medlemmar i Seko.
– Ett beslut man fattat utan att på något sätt involvera skyddsorganisationen eller facket. Uselt faktiskt.

Gabriella tycker att förbundet har en bra grund när det kommer till ekonomi, rutiner och policys och vill nu satsa extra på att göra förbundet mer medlemsnära och tror att nyckeln dit är att fokusera och lägga resurserna rätt. Men också att det finns erfarenheter, som uppkommit under pandemin, värda att ta tillvara på även efteråt.

Cassandra Solback

%d bloggare gillar detta: