Krönika

Hur blir den nya arbetsvardagen efter pandemin?

Kan pandemin bidra till att modernisera delar av arbetsmarknaden? Är det nu vi tar nästa steg i arbetsmiljötänket och börjar värdesätta hälsa och fritid mer?

Vaccineringen går framåt och även fast vi ännu har en del vaccinationsmotståndare och foliehattar runtomkring oss så kommer vaccineringen att luckra upp vår nya verklighet. Vår varsamhet, som går att diskutera, har bidragit till att restriktionerna kan komma att ändras den 1 juni, lagom till att sommaren tar fart. Men vad händer efter semestern – hur kommer vardagsnormen att se ut?

I över ett år har vi arbetat annorlunda och successivt vant oss vid en ny tillvaro och vardag. Och jag säger vi, eftersom oavsett bransch och yrke så har pandemin påverkat oss alla – fastän på olika sätt beroende på arbete. De som kan och har fått behålla jobben har jobbat hemifrån i över ett års tid. De som inte kan jobba hemifrån har antingen fått jobba som galningar, en del även utan semester, medans andra har blivit utan både jobb och ersättning.
    Pandemin har varit tuff för oss alla, men på olika sätt och den har drabbat en del riktigt hårt, medans andra fått ställa om. Hur som haver så har den isolerade tillvaron inte bara påverkat ekonomiskt, utan även psykiskt.

Kommer det att kännas naturligt att börja skaka hand igen?
Hur skall det bli med pendlandet och kommer mjukisbyxorna att hamna på en hylla i garderoben?

Precis som förra sommaren så luckras restriktionerna upp något. Denna gång handlar det om längre öppettider och längre alkoholservering för restauranger, möjlighet till en större sittande publik och ett större gäng kan orientera, springa och segla. Marknader och nöjesplatser kan öppna, likaså kollo och läger för barn.
    I den digitala världen, som blivit än mer viktig för oss under denna tid, har många, länge uttryckt en stor törst efter att kramas, gå på konsert och sitta i öltält. Det finns en stor saknad av närhet och umgänge helt enkelt. Något som restriktionerna och vaccineringen kommer att kunna bidra till mer och mer. Men vaccineringen kommer även att bidra till möjligheten att gå tillbaka till den gamla arbetsvardagen igen.

Pandemins hemmajobbare har bidragit till en sänkt sjukfrånvaro, en jämnare balans mellan arbete och träning och mer tid med familjen. Att slippa dagspendla har minskat på stressen och gjort vardagen mer harmonisk.
    En stor del av arbetsmarknaden har vant sig vid att jobba hemifrån – att fatta beslut och leverera genom kameramöten iklädd mjukisbyxor och uppstylad överkropp.
    Även fast törsten efter att kramas och hänga är stor så är frågan hur stor den är efter att sitta i köer, åka i väg på konferens och sitta i kontorslandskap iklädd allt annat än mjukisbyxor. Kommer det ens kännas naturligt att skaka hand?
Pandemin har skapat en helt ny arbetsvardag för ett flertal branscher och yrkesgrupper. Kommer arbetsvardagen efter pandemin innebära mjukisbyxor på kontoret eller en större valfrihet för den anställde att själva välja plats att utföra sitt arbete på?
Jag tror att detta kan vara en möjlighet till att modernisera arbetsmiljön och luckra upp hierarkin mellan arbetsgivare och arbetstagare, genom att låta den anställde själv få avgöra om hen vill vara placerad på kontoret på företaget eller på kontoret hemma. Efter denna traumatiska tid är det inte mer än rätt att värna extra mycket om den sunda balansen mellan arbete och fritid. Det skulle även bidra till att göra hierarkin mellan arbetskraftsköpare och arbetskraftssäljare mer human. Huvudfokuset borde ändå vara att jobbet blir gjort och hälsan är stabil.
En fråga som inte får glömmas bort nu när sommaren och dess friheter intar.

Cassandra Solback


%d bloggare gillar detta: