Ledare

Käbbel om Bromma och otillräcklig klimatlag

Ett konservativt tänk där högern blundar för verkligheten när det kommer till flygtrafik och klimatmål!

Regeringsförslaget om nedläggning av Bromma flygplats är återigen en politisk trätofråga. Kommunalråd till höger i norra Sverige pratar svek mot Norrland och nationella högerledare ett MP hårt slag mot landsbygden. Regeringens förslag beskrivs som ett hot mot tillväxt o konkurrenskraft.

Samma dag nedläggningsförslaget av Bromma så presenterades också överenskommelsen i EU ny klimatlag där koldioxidutsläppen ska minskas med 55 procent till 2030 i förhållande till 1990 års utsläppsnivå (då redan gjorda förbättringar kan räknas in). För lite, otillräckligt och oroande. Men ändå en betydande utmaning då så mycket måste omprövas och ställa om.
Om detta vore en fråga i bland andra politiska frågor så skulle möjligen politiken berömmas, men nu räcker ju inte detta då det som görs måste vara ekologiskt hållbart. Marginalerna finns inte längre och vi ser ut att kunna passera två graders temperaturökning under perioden 2040-2050. Två grader temperaturökning globalt är minst det dubbla i Sverige.

I den fråga som betyder allt så fortsätter käbblet om flygplanen ska landa på Stockholm Arlanda eller Stockholm Bromma.

Alla bör idag känna till flygets negativa klimatpåverkan och att Arlanda flygplats, strax norr om Stockholm, ska ta över flygen ifrån Bromma. Ändå är högerns analys att nedläggningen är förödande för landets tillväxt och konkurrenskraft. Tidsmässigt att flyga ifrån Umeå till Arlanda för att sedan ta tåget till city alternativt flyga till Bromma för att sedan nå city med taxi måste bli typ detsamma i restid och till och med kanske negativt för Bromma i rusningstrafik.
Reagerar man så kraftfullt som högern gör så kan man inte tro på klimatnödläge eller klimatforskning. Om vi med alla de tusentals frågor vi på grund av klimatnödläge nu måste ta tag i och ompröva, ska ha liknande bråk och politisk profilering så är förutsättningarna att nå klimatmålen exakt noll.
Ärligt, vi är riktigt illa ute, men det är annat som får styra.

Någon tycker att det finns många andra och viktigare klimatfrågor. Sant, men om vi strider om att landa flygplanen på Arlanda i stället för Bromma, ger en bra beskrivning på det totala oansvaret för att göra något som är i närheten av vad som krävs.
Målen är för låga, men den politiska ambitionsnivån ifrån högerpartierna är så oändligt mycket lägre. Hur kan någon med någon tilltro till forskningen och förhoppningar om framtiden stödja dem som tar strid för Bromma? Hallå vi pratar mål som måste uppnås inom 10 – 30 år om vi ska ha en chans.
Ärligt höger, ni kan flyga o fara!

K-G Wanngård

%d bloggare gillar detta: