Ledare

Det är Mansvåld och Alla män måste ta ansvar!

Jo, Alla män – det är ert ansvar! "Låt inte mina bröder kalla flickor horor, eftersom de inte är det. För en dag kommer en annan pojke tro att det är sant. Acceptera inte skämt från konstiga killar i poolen eller kamrater för den delen. Men hur skulle du veta det? Han var ju bara en konstig kille som berättade skämt och det var ju ändå inte din business. Du försökte bara vara snäll, men hans son, uppväxt på sådana skämt, blir min business.”

”Inte alla män”- tänket gör att kvinnor fortsätter att dö på löpande band och är därför, bokstavligt talat, ett livsfarligt tankesätt! Det är män som begår dessa brott och alla mäns ansvar att förhindra detta. Så länge inte alla män bryr sig på riktigt genom att rannsaka sig själva och sätta stopp för attityder och jargonger så kommer kvinnor fortsatt att behöva fly och dödas.

Överallt har vi den senaste tiden kunnat läsa om att fem kvinnor mördats på tre veckor, av män de haft någon form av relation till. Att kvinnor misshandlas, blir utsatta för sexuella övergrepp, blir mordhotade och mördade av män, är inget nytt. Men samtidigt som detta hemska, av någon anledning får fortsätta, så verkar vi bli förvånade när det händer och fokuserar på att alla män inte är skyldiga. Men det är män som begår dessa brott – hur många kvinnors liv skall behöva offras innan mansvåldet tas på allvar?
Ja, vi behöver ett ordentligt skyddsnät i samhället och ett humant rättssystem för att skydda de som utsätts. Men hur gör vi med själva grundproblemet i det hela, nämligen männen?
    Det är kvinnor som tvingas våga fly för sina liv. Det är kvinnor som riskerar att förlora sina barn till de farliga män de försöker blir fria ifrån. Det är kvinnor som mördas. Men vad gör männen – vad offrar dem? Varför sätter ingen stopp för detta?

Så länge männen skyddas så spelar det ingen roll hur mycket kvinnor försöker skydda sig själva!

Det grundläggande problemet är så enkelt som att man gör skillnad på män och kvinnor. Alla verkar vara överens om att det är ett problem när kvinnor våldtas, blir misshandlade och dödade. Men när skall det bli ett allvarligt problem att män våldtar, misshandlar och mördar?
    Under årets hittills gångna månader har tidningarna fyllts med artiklar om kvinnor som ”ramlat” ned från balkonger, kvinnor som blivit misshandlade, kvinnor som blivit våldtagna, kvinnor som förlorat mot sina våldtäktsmän i rätten och kvinnor som tvingas lämna sina barn till farliga män. Man kan nästan tro att samhället tycker att detta är viktigt. Men när våldet får fortsätta utan några som helst krafttag, blir det tydligt att dessa kvinnor bara är en del av nyhetsflödet, inget annat. För samtidigt så får männen fortsätta att vara vidriga – i direktsända presskonferenser, i skattefinansierade dokumentärer och i realityserier på bästa sändningstid.

”När jag är 14 så kommer jag att bli kallad, hora, lesbisk, billig och många andra saker av pojkarna i klassen. Men det är bara för skojs skull, något som killar gör!” Kära pappa.

Samtidigt har den sex år gamla filmen Kära pappa, regisserad av Jakob Ström för den norska välgörenhetsorganisationen Care, delats aktivt i sociala medier de senaste dygnen. Där en ännu inte född flicka talar till sin pappa om just det allt egentligen handlar om – att uppfostra våra pojkar! För det är precis där fokuset skall ligga – vad pojkar får lära sig är ok att säga och göra är avgörande för jämställdheten. Vad du som man säger och gör, visar nästa generation vad som är ok och inte. Vem har du tafsat på, eller ”kladdat” som Lambertz kallar det för, utan att fråga om det är ok? Hur ofta hakar du på könsnormer och jargonger som är allt annat än schysst kvinnosyn? Vi lever i ett samhälle med enormt farliga mansnormer, som pojkar lär sig är ok och som flickor skall ta som skämt.
Alla män måste aktivt jobba med att krossa skadliga mansnormer och att vara bra och vettiga förebilder. Att göra allt de kan för att det inte kommer fortsätta att vara den största faran av alla att vara flicka.

Cassandra Solback


%d bloggare gillar detta: