Kulturkrönika

Är det Beck som är problemet och inte Gunvalds frånvaro?

Kan det vara så att Beck har gjort sitt och att tittarna är redo för en ny och fräschare, svensk krim-serie?

Jag är uppvuxen med filmserien om Martin Beck, spelad av Gösta Ekman och har följt med seriens utveckling och avveckling av karaktärer under årens lopp.
Dagens Beck är inte som dåtidens Martin Beck och för att överleva i en värld full av nya ”krim-serier” behöver man fortsätta att utveckla och avveckla. Ändå sörjer många tittare karaktären Gunvald och sedan Martin blev sjuk ifrågasätter en del seriens framtida existens. Kan det vara så att Beck har gjort sitt?

Den 5 februari hade Beck – Den förlorade sonen premiär och eftersom jag sett alla tidigare Beck-filmer som gjorts i Sverige, förutom Roseanna från 1967, så såg jag självklart även denna.
    För mig som tittat på Beck sedan barnsben så kan jag karaktärerna och jag har fått uppleva flera av dem raderas ut under åren. Även Becks familjestory har ändrats. För mig är inte Beck endast Martin Beck och Gunvald Larsson.
När Gösta Ekman spelade Beck i sex filmer under 1993–1994 hade filmserien undertiteln Historien om ett brott. Vid Martins närmsta sida hade han Lennart Kollberg (Kjell Bergqvist), Gunvald Larsson (Rolf Lassgård) och Benny Skacke (Niklas Hjulström). Alla dessa hade tydliga karaktärer.
Martin – poliskommissarien som var en oerhört skicklig utredare och förhörsledare, som stod extra nära sin dotter ”Putte” och hade en knepig relation till sin fru. Kollberg är Martins närmsta vän och kollega – snabbtänkt och analytisk. Gunvald – polisen som ofta tar lagen i egna händer och som ogillas av många. Skacke är en ung karriärist som drömmer om att bli polischef.

”Putte” blir Inger Beck och Erik Beck blir okände Micke Sjögren

Det var först efter att jag sett Gösta Ekman-filmerna som jag såg Mannen på taket från 1976 med Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, men hans karaktär är densamma. Likaså Gunvald Larssons (Thomas Hellberg) men som då även han ofta benämns vid sitt efternamn likt övriga poliskollegor, samt Kollbergs (Sven Wollter). När Peter Haber sedan tar över rollen som Martin Beck med åtta filmer 1997–1998 är Gunvald (Mikael Persbrandt) och Lena Klingström (Stina Rautelin) de närmsta kollegorna. Skacke (Figge Norling) är endast med i två filmer, sedan raderas även den karaktären ut. Även historien ändras. I Gösta Ekmans Beck bor han tillsammans med sin fru och deras barn ”Putte” och Erik. I Peter Habers Beck bor han själv och hans dotter heter numera Inger, som i böckerna, istället för ”Putte” och sonen heter Micke istället för Erik. Inger känner inte till att hon har en bror förrän han blir mördad i Vita nätter.
    För mig som har sett alla filmer från Mannen på taket till Den förlorade sonen så kan det kanske vara konstigt att karaktärer raderas och att historien ändras. Men så är inte fallet och anledningen till detta är att de är som olika filmserier av karaktären Martin Beck, som dessutom är spelade av olika skådespelare. Martins närmsta kollegor har succesivt raderats ut och tillsatts av nya karaktärer som även dem har bytts ut. Lena lämnar och in kommer karaktären Alice Levander. Alice lämnar, Lena återvänder och in kommer karaktären Oskar Bergman (Måns Nathanaelson). Gunvald är den av Martins kollegor som stannar längst och när han dör gör karaktären Steinar Hovland (Kristofer Hivju) entré.
Nu återstår endast Martin Beck, men han blir varken yngre eller friskare. Samtliga karaktärer, som var med i början av versionen med Peter Haber som Beck, har bytts ut men hela elva filmer sedan karaktären Gunvald dog är det många som sörjer honom. Det finns dem som menar att Beck inte är Beck utan att Gunvald Larsson är med, men kan det inte vara så att hela Beck-konceptet har spelat ut sin roll? Hur länge kan knaggliga Martin Beck, spelad av Peter Haber vara med? Martin har redan fått en betydligt mindre roll i den filmserie som ändå är döpt efter honom. Det finns egentligen bara tre hållbara lösningar. Antingen att göra ett uppehåll och låta barnbarnet Vilhelm Beck, som ändå skall plugga till polis, ta över rodret. Att låta denna Beck-gestaltning med hela 42, hittills släppta, filmer vara nog och börja om med nya skådespelare. Eller att lägga ned Beck helt och hållet och fokusera på något nytt – kanske Gunvald?

Cassandra Solback

Stöd tidningen Rösten

Tidningen Rösten är gratis att läsa, men inte att producera. Stöd tidningen med 40 kronor i månaden!

40,00 kr

%d bloggare gillar detta: