Ledare

26 januari 1921 innebar kvinnlig seger – 2021 hotas den av konservativa kvinnor och män!

Jämställdhetsutvecklingen hotas av konservativa kvinnor och män, rädda för utveckling och jämställdhet. 100 år av allmän rösträtt.

Det är hundra år sedan grundlagen ändrades för kvinnor och arbetarmän, men den riktiga vinsten är att kvinnor fick rösträtt. För det var knappast så att arbetarmän och kvinnor arbetade ihop för allmän rösträtt. Arbetarmän kämpade mot de rika männen medan kvinnor, oavsett klass, kämpade för samma rättigheter som män. Idag 100 år senare kämpar kvinnor mot kvinnor då våra rättigheter hotas av högt uppsatta med makt, av både det manliga och det kvinnliga könet.

Den 24 maj år 1919 fattades det första av två grundlagsändringsbeslut för allmän rösträtt. Då rösträtten reglerades i grundlagen behövdes ett riksdagsval emellan dessa två grundlagsbeslut. Valet 1920 var därför det sista valet då endast män fick rösta. Idag för 100 år sedan fattade Sveriges riksdag det andra grundlagsändringsbeslutet som ändrade grundlagen och gav kvinnor rösträtt. Första gången kvinnor fick rösta i riksdagsvalet blev därför i valet hösten 1921. Detta val var även historiens första då kvinnor var valbara och kunde röstas in i riksdagen som riksdagsledamöter och det gjorde dem, men vart står vi 100 år efter den politiska segern för kvinnor?

Ett av världens mest jämställda länder har aldrig haft en kvinnlig statsminister

Sverige är det enda landet i Norden som aldrig har haft en kvinnlig statsminister. Många menar på att Anna Lindh hade blivit Sveriges första kvinnliga statsminister om hon inte hade mötts av det tragiska ödet hon gjorde 2003. Det är alltså 18 år sedan – är det meningen att vi skall nöja oss med att vi kunde ha fått en kvinnlig statsminister i valet 2006 om det som hände inte hade skett?
    Visst finns det många kvinnliga partiledare i riksdagen nu 100 år efter den kvinnliga segern. Hälften av partierna har kvinnliga partiledare, men hur går det egentligen med jämställdheten?

Rätten till abort en stor fråga för 100 år sedan och en stor fråga idag

Det var inte bara rösträtten som var en stor ”kvinnofråga” för 100 år sedan, faktum är att de flesta frågor som rörde kvinnor och kvinnors självständighet var en fråga om kamp. Abort var en sådan fråga. Trots att man segrat även i denna kamp så har rätten till abort varit hotad vid flera tillfällen under 1900-talet. Så även idag, men till skillnad från då har vi idag högt uppsatta kvinnor med konservativ syn som är emot rätten till abort och som är beredda att tumma på feminismen genom att göra den ojämställd.
    Kvinnors rätt till att äga och bestämma över sin egen kropp är en stor och daglig fråga, som allt som oftast skall bestämmas och avgöras om när och hur av utomstående, även idag.
Medans SVT, jubileumsåret till ära, kör Fröken Frimans krig i repris görs så kallade ”oskuldsoperationer” i vårt land, för att återställa mödomshinnan. En hinna som hela tiden varit en myt men som det pratats om i skolundervisningen långt in på 2000-talet och på en del ställen än idag år 2021.

Cassandra Solback

%d bloggare gillar detta: